Zakon na štetu građana

19:32 06. 12. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, koji nije potpisao predsednik Srbije, sadrži niz rešenja na štetu građana, a da su predložene izmene isključivo u korist krupnog kapitala kao korisnika eksproprijacije.

Savet je ukazao na to da je pre usvajanja Predloga izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji izostala javna rasprava, koja bi na širokoj naučno-pravnoj osnovi mogla da da odgovore na pitanja da li nam je u ovom trenutku uopšte potrebna izmena Zakona, u čijem je interesu donošenje po hitnom postupku, kao i na pitanja uskraćivanja i ugroženosti ljudskih prava predloženim izmenama.

Savet smatra da je tim zakonom bila omogućena prevaga privatnog interesa nad opštim, jer je bilo propisano da Vlada Srbije može da utvrdi javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, između ostalog i radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za Srbiju, a da se projekat realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Srbija. (kraj) dal/nm

Share: