Slagao procenat vakcinisanih

20:39 16. 01. 2022. FoNet | Andrijana Milaćević Vukosavljević

BEOGRAD - Udruženje zdravstvenih radnika Ujedinjeni protiv kovida reagovalo je na izjavu predsednika Srbije da je Srbiji 58 odsto vakcinisanih, navodeći da se to ne podudara sa zvaničnim podacima objavljenim na sajtu vakcinacija.gov.rs.

Prema podacima s tog sajta, u Srbiji je 44,59 odsto ukupnog broja stanovnika vakcinisano s dve doze vakcine i 25,44 odsto s tri doze, a prema broju vakcinisanih Srbija je u dnu Evrope.

"U te procente se ne ubrajaju oni koji nemaju boravak u Srbiji, a kao ukupan broj stanovnika se koristi poslednji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku za 2020. godinu. Od onih koji mogu da se vakcinišu (svi stariji od 11 godina) vakcinisano je s dve doze 50,29 odsto, a s tri doze 28,69 odsto stanovnika", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je, kako se ističe, rekao da tužilac Australije laže i kao primer naveo da je laž da je u Srbiji ispod 50 odsto vakcinisane populacije, već da zvanično ima 58 odsto vakcinisanih građana Srbije, što je po njemu više od Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovačke i Estonije. (kraj) vip/and/nm

Share: