Protiv oslobađanja Bajetića

08:53 18. 04. 2023. FoNet | Katarina Tomović

SARAJEVO - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva izrazilo je danas žaljenje povodom oslobađajuće presude Samiru Bejtiću za ratni zločin na Kazanima, saopšteno je danas.

Apelaciono veće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2021. godine, kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom se Bejtić teretio da je kao pripadnik 10. brdske brigade Armije RBiH, zajedno sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom, učestvovao u ubistvu Ergina Nikolića i Duška Jovanovića 1993. godine, kao i da je 1992. godine ubio Zorana Vučurovića na Kazanima podno Trebevića.

"U predmetu koji se vodio više od decenije, sasvim je bilo jasno da država nema potrebu da zločine na Kazanima okarakteriše kao ratne, nego je sve vreme bio cilj događaje na Kazanima okarakterisati kao incidente", tvrde iz UDIK i dodaju da im je žao što je izgubljena i poslednja nada u pravno suočavanje sa zločinima Mušana Topalovića Cace.(kraj) vbr/kt/bdr

Share: