Neki će da zarade na krizi

20:58 25. 09. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Profesor Univerziteta u Zenici Samir Lemeš izjavio je danas da zemni gas, koji je Evropska unija godinama forsirala kao prelazno rešenje za dekarbonizaciju, nije dobro rešenje i da su zemlje regiona trebale da forsiraju obnovljive izvore energije.

Lemeš je, u diskusiji “Izazovi energetske tranzicije i njena održivost na Zapadnom Balkanu danas”, rekao da se u procesu evropskih integracija pred zemlje Zapadnog Balkana “postavljaju nekakvi zahtevi, uslovi koje mi prvo slepo pratimo ili ne želimo da ih pratimo, ali nam se na kraju sve to obije o glavu".

“Primer je pitanje zemnog gasa koji je Evropska unija godinama forsirala kao prelazno rešenje za dekarbonizaciju, da mi odustanemo od uglja zato što zagađuje i zato što je prljav. I treba da odustanemo od uglja, ali umesto da smo forsirali obnovljive izvore u smislu solarne i energije vetra, mi smo naseli na zemni gas koji uvozimo iz Rusije i koji nam je sad najnoviji problem. On ustvari nije dobro prelazno rešenje”, rekao je Lemeš. (kraj) vip/lč/bdr

Tagovi:
Share: