Izbori 2024

Otvorena biračka mesta

07:10 02. 06. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Biračka mesta u 67 gradova i opština i 23 gradske opštine otvorna su jutros u 7 sati, a građani će moći da glasaju do 20 časova.

Do 20 časova traje i izborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, a podrazumeva da je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno objavljivanje procena rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata na izborima i njihovih programa, kao i pozivanje birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Takođe, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Građani koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta mogu da glasaju van biračkog mesta, na području koje ono obuhvata, a o tome je potrebno da obaveste lokalnu izbornu komisiju, odnosno birački odbor najkasnije danas do 11 časova.

Građani mogu da dobiju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska na brojeve telefona 011/2641- 497, 011/3643-990, 011/3643-991, i 011/2685-344 od sedam do 20 časova.

Na lokalnim izborima biraju se odbornici skupština gradova Beograda, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka.

Takođe, biraju se odbornici skupština opština Ade, Aleksinca, Alibunara, Apatina, Arilja, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Bečeja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrbasa, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Žabalja, Žitišta, Ivanjice, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kovačice, Kovina, Malog Iđoša, Nove Varoši, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Odžaka, Pećinca, Plandišta, Preševa, Raške, Rume, Svilajnca, Svrljiga, Sente, Sjenice, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Surdulice, Temerina, Titela, Tutina, Čajetine, Čoke i Šida.

Građani će glasati i za odbornike gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni krst i Niška banja u Nišu, Kostolac u Požarevcu i za odbornike 17 gradskih opština u Beogradu - Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica. (kraj) vbr/vem/bdr

Tagovi:
Share: