Izbori 2024

CRTA podnela tri prijave

11:52 02. 06. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

SRB-BEOGRAD -  Programski direktor ogranizacije Crta Raša Nedeljkov izjavio je danas da je izlaznost na beogradskim izborima do 10 časova 9,9 odsto.

On je rekao da su za sada nepravilnosti izražene u malim brojevima, ali da je Crta policiji podnela tri prijave, što znači da imaju dovoljno dokaza za ozbiljnu sumnju na krivično delo, kupovina glasova na Novom Beogradu i Zvezdari i u jednom slučaju je reč o cirkularnom glasanju poznatom kao "bugarski voz".

Kako je rekao, zabeleženo je kašnjenje na oko četiri odsto biračkih mesta, tri odsto mesta nije poštovalo proceduru za zaštitu procesa glasanja, na nekim mestima glasačka kutija nije bila prazna, niti je prvom biraču dato da ubaci kontrolni listić.

Nedeljkov je dodao da je na dva odsto biračkih mesta zabeležena paralelna evidencija birača i da ta aktivnost može imati prilično opasan karakter jer se može koristiti kao vid pritiska na birače, dodavši da je zabeleženo i višestruko glasanje.

Upitan o slučaju Banjica, on je rekao da su posmatrači bili unutra, da prate sve navode, da nisu sigurni da li će moći da dokumentuju da li je to bio neki logistički centar za sigurne glasove ili nešto poput prošlogodišnjeg slučaja Arena. (kraj)vbr/and/bdr

Share: