Preminuo Pero Kvrgić

13:22 23. 12. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

ZAGREB - Pero Kvrgić rođen je u Moravicama, u Gorskom kotaru, 4. marta 1927. godine. Pohađao je nekadašnju zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i Dramski studio u Zagrebu. Godine 1944., kao sedamnaestogodišnjak, pridružio se partizanskim pozorišnim grupama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec", prenosi HRT.

Gotovo da nema pozorišta u kojem Pero Kvrgić (Srpske Moravice, 1927.) nije glumio. Član zagrebačkoga HNK bio je od 1949. do 1953. godine, nakon čega se priključuje novoformiranoj grupi "pobunjenika" iz HNK- koja je osnovala Zagrebačko dramsko pozorište, danas kazalište "Gavella". Tu je bio do 1986. da bi se ponovo vratio u HNK, gdje ostaje do penzionisanja 1988. godine.

Pero Kvrgić je glumio u svim većim pozorištima i pozorišnim grupama u Hrvatskoj, kao i na festivalima, među kojima su i Teatar &TD, Zagrebačko pozorište mladih, HNK u Splitu, riječki HKD teatar, dubrovačko pozorište "Marina Držića", zagrebački "Kerempuh" i "Komedija", Teatar u gostima, Epilog teatar, , Žar ptica, "Bagatella", Dubrovačke letne igre, Splitsko leto.

Ostvario je uloge kako u impozantnom nizu klasika, tako i mnogobrojnim delima savremenih autora, od čega svakako treba izdvojiti niz likova iz dramskih dela Marina Držića, od Muna iz drame "Skup", koju 1950. režira Branko Gavella, do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlatikuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata.

Prema nekim podacima, broj uloga koje je Pero Kvrgić u pozorištu odigrao tokom svoje karijere bliži se brojci od 200 predstava. (kraj) sv/dj

Share: