Politika

Borko Stefanović traži od britanske ambasade detalje ugovora o Moravskom koridoru

Javno pismo, tajni ugovor

29. 09. 2020. 16:33 | FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović zatražio je danas od Ambasade Velike Britanije u Srbiji i Agencije Ujedinjenog kraljevstva za finansiranje izvoza (UKEF) odgovor o finansijskom aranžmanu sa Vladom Srbije o projektovanju, izgradnji, finansiranju i visini kamatnih stopa za Moravski koridor.

"Verujemo da je UKEF, kao britanska Vladina agencija, zaključilo tajni ugovor, za našu javnost, sa Vladom Srbije za kreditiranje izgradnje auto-puta koji povezuje Kruševac i Kraljevo sa postojećim autoputevima u Srbiji. Taj projekat je poznat kao Moravski koridor", navodi se u pismu Stefanovića.

"Ne postoje javno dostupni podaci oko ovog aranžmana i kredita za izgradnju i građani Srbije nemaju saznanja oko iznosa novca obezbeđenog za taj projekat, niti o visini kamata predviđenih za finansiranje izgradnje Moravskog koridora", predočio je on.

"Moja je dužnost da vas obavestim da smo pokušali da obezbedimo bilo kakvu informaciju vezanu za taj finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije, ali bez uspeha. Detalji tog dogovora su umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga", navodi se u Stefanovićevom obraćanju ambasadorki Šian Mekleod. (kraj) is/ivt/dpv

Share: