Pravno neobavezujući Sporazum

20:41 29. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri ocenio je danas da Vašingtronski sporazum vidi kao političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući sporazum, jer je zamisao o ekonomskoj normalizaciji važna i nosi nadu da će se poboljšati životni standard građana.

Vidim veliku korist i prednost i veoma sam srećan što su (Ričard) Grenel i (Adam) Boler uspeli da dođu u Beograd brzo posle Vašingtonskog sporazuma, rekao je Godfri za televiziju Nova S.

Vašington će svoja obećanja ispuniti, rekao je Godfri i ocenio da je otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu jasan signal da SAD žele rezultate od sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

SAD se nadaju da će doći do sporazuma Prištine i Beograda, koji će iznedriti te dve strane samostalno. Mi ne možemo da im nametnemo rešenje koje će biti trajno, već ono mora da dođe sa obe strane, da bude u njihovom interesu i za to će biti kompromisi sa obe strane, ukazao je Godfri.

Ekonomska normalizacija nije takmičenje sa EU, ali korak koji smo mi preduzeli je dopunski korak onome što se već događa u Briselu i Unija ima primat u političkim pitanjima, dodao je on. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: