Skupština o dijalogu i Kosovu

20:44 27. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je za njega velika čast što je predsednik parlamenta i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao ideju da ojača ulogu parlamenta time što ga je predložio na ovu funkciju.

"Ja na ovo, pre svega, gledam kao na jedan izazov, da budem predsednik parlamenta kao institucije", rekao je Dačić gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine.

On je naveo da mu je Vučić rekao kako očekuje da će parlament imati značajnu ulogu u budućem dijalogu, koji se neće voditi samo sa strankama koje su ušle u parlament već i sa onim partijama opozicije koje su bojkotovale izbore.

Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao je da je "degradirana uloga parlamenta jer smo navikli da je parlament rezervna klupa ili mesto odakle se regrutuju ljudi da odlaze u izvršnu vlast".

On je istakao da u Velikoj Britaniji ministri moraju da budu članovi parlamenta, a kod nas ne smeju da budu u Skupštini.

Dačić je ocenio da je SPS, time što je on izabran za predsednika parlamenta, dobila poziciju broj dva u Srbiji.

"Poziciju koja vam omogućava da svaki dan budete prisutni, da možete da govorite o svemu, dobili ste mikrofon", istakao je Dačić.

On je naveo da mu je Vučić rekao kako će tražiti da se u parlamentu raspravlja o Kosovu i Metohiji.

"Parlament funkcioniše po određenim pravilima. Parlament se uglavnom bavi donošenjem zakona, postoje neke teme za koje postoje načini kako se do njih dolazi", rekao je Dačić i naveo da će tu svakako biti i pitanje Kosova i Metohije, kao i dijalog između vlasti i opozicije.

Dačić je naveo i da u parlamentu ima mnogo spominjanja opozicije koja izazivaju reakcije.

"Svima će biti prioritet da, uz uvažavanje svih političkih razlika, uradimo nešto što je lekovito, a to je da se trudimo da bude viši nivo tolerancije i političke kulture", rekao je on.

Dačić je naveo da su ga zvali "neki novinari" koji su mu rekli da su iz Evropskog parlamenta najavili da pripremaju pismo za njega gde bi izneli kako vide dijalog vlasti i opozicije u narednom periodu. (kraj) vip/lč/dpv

Share: