Narodi BiH odlučuju o Dejtonu

01:25 19. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić, Bojan Bednar

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da se o promeni Dejtonskog sporazuma pitaju i, po odredbama tog sporazuma i po Ustavu BiH, odlučuju tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a ne Igmanska inicijativa, pa ni predsednik Srbije.

Vučić je u emisiji "Prva tema" televizije Prva podsetio da o eventualnoj promeni Dejtonskog sporazuma mora postojati konsenzus i da ne sme biti preglasavanja.

Prema njegovoj oceni, ideje o stvaranju funkcionalne države Bosne i Hercegovine predstavljaju "pritisak koji vodi u drugom smeru" i u suštini se odnosi na "smanjenje kompetencija Republike Srpske (RS)".

Suštinski je cilj da se RS oduzmu ovlašćenja i nadležnosti, a ne da BiH bude funkcionalna država, uveren je Vučić.

Osvrćući se na proglas Igmanske inicijative, upitao je šta bi ta inicijativa konkretno menjala u Ustavu BiH i ukazao da se odgovor može videti iz izjave ministarke spoljnih poslova Bisere Turković, koja je Milorada Dodik nazvala Hitlerom, dok za RS smatra da ne bi trebalo da postoji.

Vučić je rekao da je najvažnije da se sačuva mir, da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH i konstatovao da je namera da se sve centralizuje, da se razvlaste i "otmu nadležnosti" Federaciji i RS, jer su Bošnjaci apsolutna većina u BiH.

On je, međutim, istakao da BiH mora da bude najbolji partner Srbije i precizirao da bi posebno dobri trebalo da budu odnosi Srba i Bošnjaka.

Ne misli da je pozicija Bošnjaka lagodna, "jedino su oni više stradali od Srba u BiH, moramo da razumemo šta očekuju".

Vučić ističe da se trudio da Srbija i BiH razvijaju najbolje odnose, "predlažući izgradnju autoputeva i pruga, da bi se spajali ljudi".

Poručio je i da neće biti priznanja Kosova dok je on predsednik i naglasio da to "zasigurno" neće biti tema bar do aprila 2022. godine, kada su predsednički i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji.

Ukazao je i da "niko na Zapadu ne misli da Kosovo nije nezavisno", da građani Srbije "lažu sebe ako misle da mogu da ih uvere u nešto drugo" i da Zapad "gubi strpljenje, jer Srbija suviše dugo ne priznaje nezavisnost Kosova".

U emisiji, u kojoj su učestvovali i profesor FPN u penziji Ivo Visković i kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević, predočio je i da Srbi u Crnoj Gori nemaju ni deseti deo prava koja uživaju Albanci u Severnoj Makedoniji.

Prema Vučićevom stavu, Srbija se "nikada nije mešala u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, već je samo tražila elementarna prava" za tamošnje Srbe.

Tvrdi i da nije znao da je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić u Skupštini pozivao Dragana Bjelogrilća da se iseli iz Srbije i smatra da je to "strašno i nedopustivo".

Podsetio je, istovremeno, da za njega govore da je "ubio rođeno dete, da mu je otac Fahri Musliju, što je teže od onog što je rečeno za Bjelogrlića". (kraj) zvs/vil/bdb/dpv

Share: