Vraćanje 200 godina unazad

15:24 30. 05. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Tužno je što zemlje „Dejtonske četvorke“ – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, ponovo govore o teritorijama za svoje nacije, a zbog emigracije stanovništva nijedna nije u stanju da zadrži sopstvenu naciju na teritorijama koje imaju, rečeno je danas na 30. sesiji Igmanske inicijative.

Zapadni Balkan je najzagađeniji i najsiromašniji region Evrope, siromašniji od najsiromašnijih članica Evropske unije, a dozvoljavamo da nas večito vraćaju na pitanja teritorija nacionalnih država od pre 200 godina, dok će nas problemi ovog veka, poput klimatskih promena, spržiti, potopiti i oterati u glad, izjavila je direktorka Evropskog fonda za Balkan Aleksandra Tomanić.

Direktor Fonda za otvoreno društvo Miodrag Milosavljević je ocenio da Zapadni Balkan jedinu šansu ima u potpunoj evropskoj integraciji.

To je jedina šansa, ali prethodno region treba unutar sebe da se integriše. Zbog rata u Ukrajini su se pojavile priče o prečicama za članstvo u EU, ali tu prečicu nećemo videti, rekao je Milosavljević. (kraj) vip/drp/bdr

Share: