Opremanje i modernizacija

13:22 09. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da se nastavlja kontinuirano opremanje i modernizacija Vojske u skladu sa iskazanim potrebama Generalštaba i da je težište u opremanju domaća industrija, kako bi se što manje zavisilo od uvoza iz inostranstva.

"U narednom periodu očekuju nas nabavke koje su proizvod domaće pameti, počev od borbenih vozila 'miloš' i 'lazar', oklopnih transportera BOV OT, oklopnih vozila MRAP, robotizovanih vozila 'mali miloš', zatim nabavke 'ognja', 'nore', PASARS", naveo je Stefanović u autorskom tekstu za Blic, prenelo je Ministarstvo.

Stefanović je dodao da slede i nabavke opreme iz inostranstva od različitih partnera kojom će Vojska biti još efikasnija i snažnija, napomenuvši da je u prethodnom periodu učinjeno mnogo na opremanju, ali da se nastavlja taj proces jer se i bezbednosni izazovi u savremenom svetu ubrzano menjaju.

Govoreći o vojnicima, Stefanović je ukazao da sve njih u ovoj godini očekuje poboljšanje standarda i da će zaposleni u Vojsci Srbije, pored povećanja od pet odsto za javni sektor, dobiti i 10 odsto veće plate.

"To uvećanje neće biti linearno, već će najviše dobiti vojnici sa najmanjom platom - vojnici po ugovoru, razvodnici, desetari, mlađi vodnici, pa podoficiri i na kraju oficiri", istakao je Stefanović.  (kraj) vbr/dpv

Share: