Nismo prioritet SAD

20:09 20. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenio je danas da Srbija neće biti visoko na listi prioriteta novog američkog predsednika i njegove administracije prvih godinu dana, ali da se od nekih stvari neće odustati, pre svega od dijaloga Beograda i Prištine.

Od Amerike se može očekivati dodatni pritisak ka finaliziranju dogovora kada bude vidljiv njegov potencijalni završetak, ocenio je Vujačić za Nova.rs.

Siguran sam da će Amerika tražiti od zvanične Prištine saradnju i učestvovanje u dijalogu. Mislim da će EU tu imati ključnu reč, a da će Amerika pomoći izvesnim pritiskom, ukoliko na vidiku bude bilo sporazuma prihvatljivog za obe strane, predočio je on.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, Vujačić je podsetio da je i pre njega bio potpisan dogovor oko izgradnje puta ka Prištini i železnice i da će to sigurno opstati.

Sve drugo je jedan pravi galimatijas. Pretpostavljam da se premeštanje ambasade u Jerusalim neće desiti. Možda ćemo otvoriti neko predstavništvo Privredne komore ili tako nešto što će se zvati "državna kuća Srbije" ili tako nekako, rekao je Vujačić. (kraj) is/ivt/dpv

 

Share: