Kurti premijer

18:10 22. 03. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti večeras je ponovo izabran za predsednika Vlade Kosova, nakon što ga je u Skupštini podržalo 67 poslanika, šest više od neophodne većine. Prethodno je funkcioner "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca izabran za predsednika novog saziva kosovske Skupštine.

Predstavljajući ekspoze, Aljbin Kurti je rekao da se zalaže za dijalog s Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja, poput pitanja nestalih, "ukradene tri milijarde evra duga penzionerima na Kosovu", "povratka oko 400 miliona evra od zloupotrebe struje i za ratne reperacije"...

"Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može da bude normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje", rekao je Kurti.

Srpska lista nije podržala novu vladu i najavljuje žalbu Ustavnom sudu, "jer joj po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo".

Prethodno je Konjufca izabran za predsednika Parlamenta.

"Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke. Za mene kao predsednika Skupštine biće jednaki predstavnici naroda, to je sve", rekao je Konjufca. (kraj) is/nm

Share: