Glasanje dijaspore

16:42 28. 06. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BERLIN - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je posle razgovora sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom u Bundestagu da pitanje institucionalizovanja predstavnika dijaspore u parlamentu i njihovog uključivanja u politički život zahteva sistemsko rešenje, u okviru kojeg treba sagledati i kompletan izborni proces, saopšteno je danas.

"S jedne strane, neophodan je koncept o mestu dijaspore u parlamentu, a sa druge je vrlo važno obezbediti uslove za korektno sprovođenje izbornog procesa u dijaspori. U opticaju su različite ideje koje se mogu konkretizovati kroz više modela. Do sada predloženi modeli nisu pokazali veliko interesovanje dijaspore za glasanje, pa je ukupan broj glasača ostao na izuzetno niskom nivou. Zato ova tema izlazi iz okvira aktuelnih prioriteta i odlaže se za neke naredne izbore. Iz tih razloga neće naći mesto ni u međustranačkom dijalogu", rekao je Dačić za Frankfurtske vesti.

On navodi da u različitim zemljama po ovom pitanju nailazimo na različita iskustva, koja bi eventualno mogla biti primenjiva i kod nas. (kraj) vbr/lč/dpv

Share: