Američki posrednik?

09:23 20. 07. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

NJUJORK - Direktor Programa za izgradnju mira i prava pri Institutu za studije ljudskih prava njujorškog univerziteta Kolumbija Dejvid Filips izjavio je da bi američka administracija trebalo da imenuje posebnog predsedničkog izaslanika koji bi se uključio u dijalog Kosova i Srbije.

Nekadašnji viši savetnik u američkom Stejt dipartmentu smatra da je dobro to što je sastanak održan, "jer je dijalog poželjniji od konfrontacije" ali je, kako kaže, potrebno da ti razgovori imaju bolju strukturu, ocenjujući da nikada nije utvrđeno o čemu se tačno radi u dijalogu.

"Ili kakav bi trebalo da bude njegov dnevni red. Ukoliko treba da dovede do sporazuma, potrebno mu je efikasnije vođenje. Zato predlažem da američke vlasti imenuju posebnog predsedničkog izaslanika koji bi sarađivao s Miroslavom Lajčakom, čime bi bio podignut nivo učesnika i izvršio se dodatni pritisak na strane da iskažu dobru volju i budu konstruktivne", ukazao je Filips.

On je podsetio da je u pregovaračkom poglavlju 35 naznačeno da nema evropske integracije dok Srbija i Kosovo ne uspostave dobrosusedske odnose.

"Ali, to nije dovoljno. Potreban je dodatni pritisak, u smislu da ako gospodin Vučić i njegov brat poseduju sredstva u inostranim bankama, trebalo bi da budu zamrznuta dok Srbija ne dođe za pregovarački sto s istinski pozitivnim pristupom. Ukoliko u igri nije ozbiljna cena koja bi se mogla platiti, ne očekujem nikakvu promenu u opstruktivnom pristupu Srbije", rekao je Filips za "Glas Amerike". (kraj) lj/nm

Share: