Postojani odnosi SAD - Srbija

09:11 07. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih država su postojani i ne mogu zavisiti od onoga što se događa u drugim državama, ocenio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil.

Ove godine u septembru je važa trenutak u odnosu Srbije i SAD I imamo priliku da ih unapredimo, rekao je Hil uoči konferencije povodom Dana Amerike u Skupštini Srbije.

Mnogo je događaja u svetu o kojima treba da razgovaramo, ali odnosi Srbije i SAD stoje postojano i ne mogu biti definisani ili zavisiti od onoga šta se događa u drugim državama, ocenio je Hil.

Treba da nastavimo da sarađujemo, posebno na polju privredne saradnje, bezbednosti, smatra Hil, sugerišući da treba raditi na jačanju poltičkih odnosa.

Naši odnosi sežu daleko u prošlost i imaju sve šanse da budu bolji narednih 140 godina, zaključio je Hil.

Komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris citirao je amričkog predsednika Teodora Ruzvelta koji je naveo da je njegova generacija imala poseban sastanak sa sudbnom.

Mislim da se možda to može primeniti i danas, svi smo tu i spremni da nosimo sa odgoornošću da uspostavimo mir, ali još važnije da svaki građanin ima mogućnost da ispuni svoj puni potencijal, rekao je Haris.

Za meneje ova konferenija prilika da izgradimo mostove da svaki čovek ispuni svoj potencijal, dodao je on, da svaki građanin SAD, Srbije i sveta ostvari sve svoje mogućnosti.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkih Država Marko Đurić istakao je da je Srbija zemlja koja je proteklih nekoliko godina pokazala snažnu izdržjivost u nizu međunarodnog kriza.

Čvrsto sam uveren da su pred Srbijom horizontii napretka i čvrsto opredeljenje da u budućem razvoju Sjdinjene Države budu jedan od ključnih strateških partenara u političkom, ekonomskom i svakom drugom napretku i razvoju, dodao je Đurić.

Srpsko-američke odnose krasi istorijska povezanost, ekonomski interesi i zajendičke politčke vrednosti, nema razlogda da mislimo da nas čeka bilo šta osim jačanja veza, istakao je Đurić.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava Dan Amerike u Beogradu, a veliki je dan za Srbiju jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja.

To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila. Pravo je vreme za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga, rekao je Marinković. (kraj) vip/ivt/dj

Share: