Euleks odgovorio Petkoviću

22:34 28. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Euleks je primio zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, ali nema izvršni mandat u sistemu krivičnog pravosuđa i kosovske vlasti su u potpunosti zadužene za istragu događaja u Banjskoj, saopštila je ta Misija.

"U skladu sa našim mandatom i kosovskim zakonodavstvom, predstavnik Euleksa je bio prisutan tokom obdukcije u svojstvu posmatrača", navodi se u odgovoru Euleksa u odgovoru na pitanje portala Kosovo onlajn da li je primila Petkovićev zahtev i da li će ga ispuniti.

Petković je ranije poslao dopis šefu Misije Euleksa Pjetru Barbanu povodom utvrđivanja okolnosti smrti trojice Srba u Banjskoj, u kojem je zatražio da se omogući da obdukciji tela u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana.

On je to zatražio kako bi se "kredibilno i transparentno utvrdile okolnosti stradanja osoba srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirane nakon što su se predale", navodi Kosovo onlajn. (kraj) vip/mk

Share: