Euleks: Nismo bili sprečeni

23:04 28. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije koje je sprovela Kosovska policija 24. septembra, odgovoreno je iz Euleksa na pitanje portala Kossev nakon današnjeg obraćanja direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Nakon napada izvršenog na Kosovsku policiju i naknadne intervencije kosovske policije, mobilne patrole Euleksove policijske jedinice/rezervne policijske jedinice, i drugi članovi osoblja Euleksa bili su u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom i stigle su u okolinu manastira Banjska na severu Kosova“, citira Kossev navode iz pisanog odgovora Misije Euleks.

U pusmu se podaseća i da Euleks nema izvršni mandat da vodi istrage.

"U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, Euleks je pažljivo pratio razvoj bezbednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO“, ponovili su ranije ocene o bliskoj koordinaciji tri bezbednosne adrese na Kosovu, piše KoSSev.

„Misija je takođe pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi“, dodaje se u odgovoru Euleksa tom portalu. (kraj) vip/mk

Share: