Nastavak razgovora

08:40 07. 02. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je danas priniciopjelnu odluku Kosova da prihvati evropski predlog normalizacije odnosa i najavio nasavak razgovora "na visokom nivou".

Lajčak je jutrops na Twiteru objavio da je putovao u Beograd i Prištinu da se sasane s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i Besnikom Beslimije, a u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandronm Vučićem i šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem

"Drago mi je da je i Kosovo u principu prihvatilo predlog EU. Nastavićemo naše razgovore na sastanku na visokom nivou", objavio je danas Lajčak.

Posle sinoćnog sastanka s Vučićem nije bilo izjava i saopštenja, a predsednik Srbije objavio je na Instagramu da je razgovor bio "otvoren i prijateljski", ali je pre sastanka odbacio mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

"Otvoren i prijateljski razgovor s Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeeli ste me sve", napisao je Vučić sinoć na Instagramu, ne navodeći više detalja o razgovoru.

Vučić je uoči sastanka s Lajčakom objavio video-poruku na toj društvenoj mreži, u kojoj je poručio kako će "nastaviti braniti Srbiju", odbacivši mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

"Međusobno priznanje? Sanjajte! Živela Srbija!", rekao je Vučić, odbacivši takođe i tvrdnje Rade Trajković da je za sebe i svoju porodicu tražio aboliciju u zamenu za prihvatanje evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. (kraj) vip/dj

Share: