Podrška pregovorima u Briselu

18:16 27. 02. 2023. FoNet | Darko Radović

VAŠINGTON - Predlog za normalizaciju odnosa predstavlja mogućnost za narod Srbije i za narod Kosova da unaprede sigurnost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana, rečeno je iz američkog Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Citirajući Evropsku uniju, rečeno je da će prihvatanje sporazuma EU 'ubrzati napredak obe zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.'

"Prihvatanje ovog sporazuma će pomoći u unapređenju naših ključnih ciljeva za region Zapadnog Balkana, uključujući donošenje mira, stabilnosti i prosperiteta svim narodima u regionu", rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Alkbina Kurtija danas u Briselu najvažniji je trenutak u procesu normalizacije odnosa u poslednjih deset godina.

Od lidera se očekuje da oni potvrde pred posrednicima Evropske unije da prihvataju evropski planm navodi RSE.

Iz Stejt departmenta su ponovili da u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija.

"I Kosovo i Srbija treba da implementiraju sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije što je prije moguće kako bi poboljšali sigurnost i stabilnost za sve građane", dodali su iz Stejt departmenta. (Kraj) dar/bdr

 
Share: