Istraga, pa odluke EU

13:11 27. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da će Evropska unija (EU), pre odluke i zaključaka o bilo kakvim merama i posledicama, sačekati završetak pune istrage o terorističkom napadu u nedelju u selu Banjska na severu Kosova, ne želeći da komentariše navode da su pojedine države članice tražile uvođenje mera protiv Srbije.

Nije moja kompetencija da dajem informacije iz poverljivih razgovora, a informaciju o sastanku Komiteta za politiku i bezbednost sam dao u utorak, kao ilustraciju tekućih aktivnosti EU o situaciji na severu, rekao je Stano na redovnoj konferenciji za novinare.

Stano je istakao da je EU i ranije rekla da mere koje su izrečene Prištini mogu da se primene i na Srbiju, a kada države članice EU donesu formalnu odluku o njima, kada i koje mere, iz kog razloga, biće javno i objavljene.

Mediji su tokom prepodneva preneli da je na sastanku Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU, više država članica tražilo uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na severu Kosovu, gde je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju kada je ubijen jedan policajac.

Prema rečima Stana, sada je situacija drugačija posle terorističkih napada na severu Kosova i šta god Spoljnopolitčka služba i Evropska komisija predlože biće u bliskoj konsultaciji sa državama članicama.

Upitan o snimku koji je objavila Vlada Kosova na kojem se vidi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i potrebi da se održi sastanak na visokom nivou, Stano je rekao da postoji uvek hitna potreba za dijalogom na visokom nivou iz mnogo razloga, a sada je ona još veća, imajući u vidu da su razgovoru u interesu građana Srbije i Kosova.

Stano je ponovio da je za Evropsku komisiju važno da se sprovede istraga, kako bi se dobila jasna i puna slika svega što se dogodilo i ko je odgovoran.

Tada će se donositi odluke o merama, posledicama, kada se razjasne sve okolnosti i krivci, ali nećemo donositi odluke na osnovu jednog snimka, dodao je Stano i ponovio da EU ne komentariše svaku sliku, tvit.

Kada je reč o razgovorima o izborima i pitanju da li je posle svega Srpska lista adekvatan sagovornik o novim izborima, Stano je podsetio na saopštenje EU od prošle nedelje i poziciji četiri gradonačelnika.

Ne bih ulazio u spekulacije, imamo situaciju da je izveden teroristički napad na severu. Imamo kosovsku policiju, Euleks kao drugi bezbednosni odgovor. Potrebno je da vidimo rezultate istrage i na osnovu rezultata donećemo odluke. EU ne trči unapred i ne donosi zaključke bez adekvatne procene i slike, posebno ako je nešto ozbiljno kao što smo videli u nedelju, zaključio je Stano. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: