Desetine uhapšenih

02:00 28. 09. 2020. FoNet

MINSK - Beloruska policija privela je desetine demonstranata tokom marša u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka, koji više od mesec dana tvrdi da je pobedio na predsedničkim izborima!

Snage bezbednosti u Gomelju koristile su suzavac protiv učesnika antirežimskih protesta koji se ne smiruju od izbora, 9. avgusta.

Demonstranti u Minsku su planirali da održe "inauguraciju naroda" u znak podrške Svetlani Tihanovskoj, samoizgnanoj opozicionoj predsedničkoj kandidatkinji koja je u Litvaniji. Policija s fantomkama je opkolila i uhapsila desetine demonstranata.

Skupovi su održani i u drugim delovima Belorusije, uključujući Mogiljev, Hrodna i Lidu.

Protesti su usledili nakon što je Lukašenko (66), koji je na vlasti od 1994. godine, inaugurisan 23. septembra na tajnoj ceremonijiji koja je podstakla članove Evropske unije i Ameriku da izađu sa stavom da ne priznaju njegov legitimitet.

U Litvaniji su vodeći pisci, umetnici i naučnici apelovali na francuskog predsednika Emanuela Makrona koji u ponedeljak započinje dvodnevnu posetu Litvaniji i Letoniji, da podrži demonstrante u Belorusiji.

"Muškarci i žene Belorusije su podvrgnuti neljudskim mučenjima. A to se dešava u Evropi 21. veka!", piše na letku koji je osmišljen kao otvoreno pismo Makronu, a potpisalo ga je više od 40 vodećih litvanskih ličnosti iz sveta kulture.

Francuski predsednik rekao je za francuski list “Žurnal di dimanš” da Aleksandar
Lukašenko mora da ide s mesta predsednika Belorusije, i da je ono što se dešava u Belorusiji kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu.

Evropska unija saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije, zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomesečnih predsedničkih izbora. (kraj) nm

Share: