Petrinja: 5,3 po Rihteru

18:53 06. 01. 2021. FoNet

ZAGREB - Snažan potres intenziteta 5,3 stepena po Rihteru, sa epicentrom u blizini Petrinje, večeras u 18:01 osetio se u Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Virovitici, Slavonskom Brodu, kao i delovima Bosne i Hercegovine, zasad nema informacija o ljudskim žrtvama, ali je ovaj udar naneo dodatnu materijalnu štetu objektima koji su načeti 29. decembra zemljotresom od 6,3 stepena po Rihteru.

"U 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stepeni EMS skale. Potres se osetio u središnjoj Hrvatskoj", saopštila je Seizmološka služba.

Prema EMSC, međutim, magnituda potresa bila je 5,3 stepena, prenosi Index.hr. 

"Naglašavali smo da nakon ovako jako potresa magnitude preko 6, realno je očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri itd. To će se sve događati u idućim mesecima, nema pravilnog vremenskog razmaka", izjavio je seizmolog Krešimir Kuk za hrvatsku N1 i naglasio da će "ova serija trajati još neko vreme i moramo biti svesni toga".

On je rekao da je hrvatska vlada naručila iz Sjedinjenih Američkih Država dodatne instrumente, da bi šire epicentralno područje bilo praćeno i da bi se većom gustinom instrumenata "registrovalo šta se događa".

"Nadali smo se da ćemo imati bar jednu mirnu noć, ali opet smo imali jaki zemljotres, naprosto je strašno što proživljavamo", izjavio je neposredno posle novog potresa gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

"Strah se uvukao među ljude, zasad nemamo informacije o žrtvama, ali padao je crep s krovova, znači štete će biti", izjavio je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević za Index.hr.

"Ljudi me pitaju kada je ovom ludilu kraj, čude se svemu ovome i pitaju me kako da spavaju kada tlo stalno podrhtava", kazao je Kostanjević. (kraj) dep

Share: