Sramne scene

00:09 07. 01. 2021. FoNet

SAD-VAŠINGTON - Više svetskih državnika osudilo je nasilne proteste pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, koji su danas provalili u zgradu Kongresa i prekinuli zajedničku sednicu dva doma na kojoj je trebalo da se ozvaniči pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Britanski premijer Boris Džonson osudio je "sramne scene" u Vašingtonu i pozvao na mirnu predaju vlasti.

"Sramne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta i sada je od ključnog značaja da prenos vlasti bude miran i u skladu sa zakonom", naveo je Džonson na svom tviter nalogu.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je Trampove pristalice da prihvate većinsku volju naroda.

"Tramp i njegove pristalice na kraju bi trebalo da prihvate odluku američkih glasača i da prestanu da gaze demokratiju", naveo je Mas na tviteru.

Nerede je osudio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Šokantne scene u Vašingtonu. Ishod demokratskih izbora mora da se poštuje", poručio je Stoltenberg.

Na poštovanje narodne volje pozvao je i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

"Veoma zabrinjavajući prizori sa američkog Kapitola. Demokratski izbor imoraju da se poštuju. Uveren sam da će Sjedinjene Države obezbediti poštovanje demokratije", poručio je Sasoli.

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u Vašingtonu.

"Sa zabrinutošću pratim vesti koje stižu sa Kapitol hila u Vašingtonu. Verujem u snagu američke demokratije. Novi predsednik Džon Bajden uspeće da prevaziđe ove tenzije i da ponovo ujedini američki narod", naveo je Sančez. (Kraj) is

 

 

 

Share: