Sukob studenata i policije

18:15 04. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Atini i Solunu danas su se sa policijom sukobili studenti, sindikati nastavnika i roditelji koji zahtevaju da Vlada ponovo razmotri predlog izmena Zakona o visokom školstvu kojim uvodi univerzitetsku policiju i da utvrdi minimalne uslove i rokove za upis na fakultete i za završetak studija.

Iz grupe demonstranata na policiju ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini bačena je dimna bomba, na šta su organi reda odgovorili suzavcem.

Takođe u Atini, druga grupa demonstranata je bacila crvenu boju na zgradu Grčke banke.

U Solunu su demonstranti bacali kamenje i dimne bombe na policijske jedinice, koje su uzvratile suzavcem.

Prema navodima grčkih medija, ima privedenih demonstranata.

Studenti, sindikati nastavnika i roditelji zahtevaju da iz predloga Zakona o visokom obrazovanju bude izbačena odredba o uvođenju univerzitetske policije, koja bi se sastojala od 1 000 neuniformisanih i nenaoružanih pripadnika, sa sličnim ovlašćenjima kao i regularna policija. Univerzitetska policija bi bila odgovorna regularnim policijskim snagama.

To je ocenjeno kao "neverovatno kontroverzan potez" u zemlji u kojoj je 1980. godine zabranjeno prisustvo policije na univerzitetima, a od 1982. i u univerzitetskim kampusima.

Vlasti tvrde da je ova policija potrebna zbog velikog broja prijavljenih slučaja koji se odnose na drogu, nasilje i pljačku u univerzitetskim kampusima.

Visoko obrazovanje na javnim univerzitetima u Grčkoj je besplatno i vlasti nastoje da izmenama zakona spreče veliki broj studenata da studiraju godinama.

Demonstranti takođe zahtevaju da svi nivoi obrazovanja ponovo budu otvoreni, uz poštovanje nužnih mera bezbednosti usled epidemije korona virusa, jer svi univerziteti u zemlji rade isključivo onlajn. (kraj) dep

Share: