Ukrajina ne potražuje ikonu

19:35 04. 02. 2021. FoNet

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik saslušan je danas u svojstvu svedoka u Tužilaštvu BiH zbog afere "Ikona" i na konferenciji za medije izjavio da krivičnog dela nema, a krunski dokaz je to što su "odeljenja Interpola u Sarajevu i Ukrajini potvrdila da Ukrajina ne potražuje tu ikonu".

"Ja sam danas išao u tužilaštvo kao svedok. Tamo nema inkriminisanog dela, nema optužnice, nema pozivanja na član zakona koji je prekršen, nema ničega!", rekao je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Ocenio je da je ovde "očigledno reč o spinu" kojim se pokušava održati afera, iako je "sve čisto i nema nikakvog (krivičnog) dela".

"Ključni dokaz za to je tvrdnja Interpola, odeljenja u Sarajevu i odeljenja u Ukrajini, da Ukrajina ne potražuje tu ikonu", dodao je on.

Milorad Dodik je 14. decembra 2020. poklonio pozlaćenu ikonu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove zvanične posete Bosni i Hercegovini.

Potom je Ambasada Ukrajine u BiH uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj moli za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska, da bi 19. decembra rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo da će ikona biti vraćena darodavcu "kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija". (kraj) dep

Share: