Vakcinisano više od polovine

20:13 25. 05. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

VAŠINGTON - Više od polovine odraslih građana Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti je vakcinisano protiv kovida-19, saopštila je Bela kuća, šest nedelja pre 4. jula – Dana nezavisnosti, koji je predsednik Džozef Bajden odredio kao rok za kompletnu imunizaciju 70 odsto odraslih.

„Uoči poslednje nedelje maja, polovina odraslih u Americi potpuno je vakcinasana”, objavio je na Tviteru viši savetnik u Beloj kući, Endi Slavit

Kampanja vakcinacije sprovodi se na federalnom, državnom i lokalnom nivou, dok se njeni organizatori suočavaju s otporima, strahovima i dezinformacijama.

Broj novoobolelih širom zemlje opada, kao rezultat trenda sve masovnije vakcinacije; nedeljni prosek zaraženih iznosi 22 877, što je najniža cifra od juna 2020.

Širom zemlje najavljuje se dalje popuštanje mera, dok se u Sjedinjenim Državama očekuje nezvanični početak letnje sezone predstojećeg vikenda, kada se obeležava Dan sećanja. Građani putuju sve više i, uprkos tome što su maske još obavezne u međudržavnom prevozu, brojne lokalne sredine su ukinule njihovo obavezno nošenje. (kraj) lj/nm

Share: