Komemoracija u Srebrenici

12:08 11. 07. 2021. FoNet | Velimir Ilić

SREBRENICA - U Potočarima kod Srebrenice završena je komemoracijia srebreničkim žrtvama; sahranjeni su posmrtni ostaci još 19 ubijenih u julu 1995. godine.

“Ova hala bila je sabirni centar i logor za Bošnjake. Veliki broj njih ubijen je baš na ovom mestu”, rekao je voditelj komemoracije, javlja N1 BiH.

Zamenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić poručio je da je bol za voljenima ista svakog dana već 26 godina i naglasio da su Srebreničani i dalje, posle svakog 11. jula, sami i bore se s brojnim izazovima, među kojima je i negiranje genocida.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da Evropa nije zaboravila svoju odgovornost u nesprečavanju genocida. Predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel nada se da se tako nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručio da su zbog srebreničkih žrtava rane još sveže i da neće dozvoliti da se zaboravi "tamna mrlja na evropskoj istoriji".

U Potočarima su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer te zemlje Dritan Abazović, a video-porukom obratio se predsednik Skupštine Aleksa Bečić. Video-porukom se obratio i hrvatski predsednik Zoran Milanović. Nije bio niko od zvaničnika Srbije.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada su ukopane 6 652 žrtve, dok je na drugim lokacijama, u skladu sa željama porodica, sahranjeno još 237 žrtava. (kraj) vip/nm

Share: