Talibani sve bliže Kabulu

20:55 14. 08. 2021. FoNet

KABUL - Talibani su zauzeli Mazar-i-Šarif, poslednje uporište avganistanske vlade na severu zemlje i stežu obruč oko glavnog grada Kabula, javlja Rojters, pozivajući se na izjave avganistanskih zvaničnika.

Čelnik lokalne vlasti u pokrajini Balkh, Afzal Hadid, kaže da je moguće i da je grad pao bez borbe, jer su vojnici ostavili opremu i uputili se prema granici s Uzbekistanom.

Nakon što je počelo povlačenje snaga Sjedinjenih Država i saveznika, talibani već nekoliko sedmica napreduju osvajajući grad po grad i zauzimajući teritoriju.

U međuvremenu, u Kabul pristižu američke snage kako bi pomogle evakuaciju osoblja ambasade, a slanje trupa za podršku evakuaciji svog osoblja najavila je i Velika Britanija. Osim svojih građana, zemlje Zapada bi trebalo da evakuišu i civile koji su pomagali zapadnim saveznicima, a sada bi mogli da budu izloženi odmazdi talibana.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani pozvao je na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naglasio da su u toku konsultacije, kako bi se brzo našlo političko rešenje za mir i stabilnost u zemlji. (kraj) dep

 

Share: