Uhapšen Veljović, povređenih 60

11:23 05. 09. 2021. FoNet | Vera Barišić, Ivana Šanjević

CETINJE - Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pratili su protesti, sukobi demonstranata i policije, suzavac i blokade puteva. Uhapšen je savetnik za bezbednost predsednika Crne Gore Veselin Veljović. Iz Uprave policije "Vijestima" je saopšteno da je privedeno 14 osoba, a da su dve uhapšene. Povređeno je 60 ljudi, među njima 20 policajaca.

Kako pišu "Vijesti", Veljović je ranije danas započeo napad na policiju tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Snimak tog napada Abazović je objavio na Tviteru.

Posle dvodnevnih sukoba policije i demonstranata, Hitna pomoć na Cetinju saopštila je da je povređeno 60 osoba, od kojih je 20 policajaca, prenose "Vijesti".

"Posle ustoličenja, situacija na Cetinju je mirna i stabilna", izjavio je pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Dragan Gorović i dodao da, prema trenutnim informacijama, policija nije prekoračila ovlašćenja, "ali ima prostora i načina da se to proveri i utvrdi". Gorović je rekao da je to što je policija upotrebila hemijska sredstva bio odgovor na ono što su građani koristili.

Ekipa TV N1 i novinarka Aleksandra Tolj Ružić gađani su kamenjem tokom javljanja uživo s Cetinja, a u drugom, odvojenom incidentu, novinarki je prišla grupa mladića zahtevajući da obriše snimke, iako im je objasnila da ih ne poseduje, već da je radila uživo prenos na Fejsbuku. Reporterka N1 rekla je da su je kasnije polili vodom, pojedini od njih pljuvali, gurali i gađali, pa je policija izvela televizijsku ekipu iz grada.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve krenulo je jutros kolima ka Cetinju, ali su iz Donje Gorice vraćeni ka Podgorici, pa su helikopterom stigli na Cetinje. (kraj) vbr/ivt/nm
Share: