Raskol zbog Ukrajine

17:16 11. 11. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

NJUJORK - U političkom vrhu Sjedinjenih Američkih Država došlo je do raskola oko toga da li da pritisnu Ukrajinu da diplomatijom traži prekid rata s Rusijom, pri čemu je vodeći general pozvao na pregovore, dok savetnici predsednika Džoa Bajdena tvrde da je to prerano.

Načelnik Združenog štaba američke vojske general Mark Mili je na internim sastancima rekao da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli očekivati ​​na bojnom polju pre nego što počne zima i zato bi trebalo da pokušaju da zacementiraju te dobitke za pregovaračkim stolom, piše Njujork tajms, prenosi Klix.

Drugi visoki zvaničnici su se usprostavili toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna na pregovore i da bi svaka pauza u borbama samo dala priliku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše. Iako savetnici Bajdena veruju da će se rat na kraju najverovatnije rešiti pregovorima, smatraju da još nije vreme za to i da SAD ne treba da vrši pritisak na Ukrajince da se zaustave sve dok imaju zamah. (kraj) is/dj

Share: