Evroservis

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đosep Borelj

Pozitivna izjava Vučića

24. 01. 2023. 20:24 | FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đosep Borelj izjavio je danas na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu da je potrebno prevazići konstantno upravljanje krizama na Kosovu i Metohiji i naveo da očekuje konstruktivan angažman na nedavnom predlogu Unije o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kako je saopštio EU Info centar, Borelj je pozitivno ocenio jučerašnju javnu intervenciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića po tom pitanju, a naglasio je važnost za obe strane da u potpunosti sprovedu sve nerešene obaveze iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borelj je ponovio posvećenost Brisela putu Srbije u Evropsku uniju i poručio da se raduje daljem napretku u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, a pozdravio je korake Srbije ka usklađivanju vizne politike sa EU.

Borelj i Dačić razgovarali su o pitanjima koja se odnose na Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku, pri čemu je visoki predstavnik EU naglasio povećan značaj usklađivanja Srbije sa zajedničkom bezbednosnom politikom nakon ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

On je, takođe, istakao jasno očekivanje da Srbija, kao zemlja kandidat, bude uz Evropsku uniju u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u Uniju, a pozdravio je kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama EU u okvirima Zajedničke bezbednosne politike. (Kraj) is/bdr

Share: