Bez zaraženih kod zubara

11:37 03. 11. 2020. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Stomatološka komora Srbije saopštila je danas da je vest o navodnom zaražavanju korona virusom prilikom stomatološke intervencije srpskog glumca, čije ime nije navedeno, spekulacija, a da za posledicu može imati ugrožavanje oralnog zdravlja nacije, ukoliko se pacijenti, iz straha da mogu da se zaraze u ordinacijama ne bi javljali svojim zubarima.

Milioni pacijenata u svetu u vreme pandemije lečeni su i leče se kod stomatologa i nije zabeleženo da je došlo do zaražavanja u stomatološkim ordinacijama, a to se vrlo pomno prati, ukazuje Komora, podsećajući da to nije slučajno, jer su već od kraja osamdesetih, pojavom HIV infekcije, stomatolozi shvatili neophodnost zaštite, pa su u rutinsku upotrebu uveli maske na lice, zaštitne naočare i rukavice.

Kako se ističe, poslednjih meseci rizik od zaraze korona virusom značajno je povećan, pa su i mere zaštite podignute na viši nivo, što za posledicu ima i smanjen broj pacijenata u ordinacijama, ali i to da je rizik od eventualnog zaražavanja u stomatološkim ordinacijama sveden na najmanju moguću meru. (kraj) vbr/dal/dj

Share: