Paušalne ocene

12:17 15. 11. 2020. FoNet/Novosti | Vera Barišić

BEOGRAD - Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da nikada nije idealizovala stanje u Srbiji, a komentare predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksanda Stepanovića koje je izneo u intervjuu za KRIK ocenjuje neprimerenim, posebno one kojima se "neutemeljeno i paušalno" ocenjuje rad celokupnog tužilaštva.

Za Stepanovićevu izjavu da je za nju Srbija skandinavska zemlja blagostanja, u kojoj bezmalo nema kriminala, već samo cveta cveće, čini joj se da je taj deo sudijinog intervjua deo medija namerno izvukao i maliciozno eksploatisao u okviru negativne kampanje koju, kako kaže, vode protiv javnog tužilaštva, zarad navodnog interesa javnosti i novinarskog profesionalizma.

"Ne mogu se oteti utisku da je reč o namernom potkopavanju krivično-pravnog sistema u zemlji zarad određenih interesa, bilo da su oni privatni ili politički", kaže Zagorka Dolovac za "Novosti".

Tvrdi i da ne stoji izjava sudije Stepanovića da nijedan slučaj visoke korupcije nije otišao iz tužilaštva u sud.

"Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od 1. marta 2018. do 30. juna 2020, odnosno od osnivanja posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri četiri viša javna tužilaštva, ta odeljenja obradila su više od 24 000 krivičnih prijava, podnela optužne akte protiv 2 163 okrivljena, a sudovi su doneli osuđujuće presude protiv 1 295 lica i samo 39 oslobađajućih", navodi Dolovac.

Ne slaže se da krivični postupci dugo traju, navodeći da je jedna analiza pokazala da je od momenta uvođenja tzv. tužilačke istrage prosečno vreme predistražnih i istražnih radnji s godinu i više dana palo na šest meseci.

Za navode novinarskih udruženja da raste broj napada na kolege, navodi da - prema evidencijama tužilaštava - broj fizičkih napada na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti u stvarnosti značajno opada, dok se na društvenim mrežama zadržava na nivou između 30 i 50 slučajeva godišnje, s tim da nije zabeleženo da su se ti virtuelni napadi pretvorili u realne.

Na pitanje o krivičnim prijavama koje su protiv nje podneli pojedini lideri opozicije, Zagorka Dolovac kaže da su krivične prijave odmah prosleđene nadležnim javnim tužilaštvima i da nema druge informacije, s obzirom na to da bi njeno interesovanje predstavljalo sukob interesa. (kraj) vbr/nm

 

Share: