Odalović: Prvi tragovi

18:28 04. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Raška - Predstavnici komisija za nestala lica iz Srbije i sa Kosova, u pratnji čelnika Međunarodnog Crvenog krsta, britanske ambasade i UNDP, obišli su danas u mestu Kiževak nadomak Raške masovnu grobnicu na kojoj su u toku radovi na iskopavanju i pronalaženju tela za koje se sumnja da su nestala tokom ratnih zbivanja na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović podsetio je da se na ovoj lokaciji istraživanja rade pet godina i da je za to vreme prekopano preko 240 kubika kamena.

"Prošle nedelje pronađeni su prvi tragovi i lokacija je po naredbi odeljenja Višeg suda za ratne zločine sada u obradi i ovo što vidite iza je najkonkretniji rad na ovoj lokaciji. Ovaj proces je od samog početka potpuno transparentan. Sa nama od početka prisustvuju i predstavnici prištinske delegacije, Euleksa, a u svim fazama su uključeni i pripadnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i međunarodna grupa Komisije za nestala lica", rekao je Odalović.

On je istakao da su tri događaja u poslednje dve godine značajno pomogla procesu pronalaska nestalih u budućnosti.

"To su London i samit zemalja Zapadnog Balkana gde je pitanje nestalih lica visoko pozicionirano, zatim Vašingtonski sporazum i Briselski dijalog", rekao je Odalović.

On je rekao da su neophodne nove informacije, arhive i mnogo toga što svima može pomoći da se dođe do mnogo više rezultata."Još 1.643 osobe se i dalje vode kao nestale iz sukoba na prostoru Kosov i Metohije i ovo je jedna od izmeštenih grobnica u Srbiji koju danas obrađujemo. Do sada je 907 tela kosovskih Albanaca bilo u izmeštenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, Peruću, Rudnici. O broju tela na ovoj lokaciji ne možemo sa sigurnošću da kažemo, možemo samo istaći pretpostavku da je ovde između 15 i 17 tela i da će proces ekshumacije i identifikacije dati odgovor i koliki je broj i kome pripadaju i to je nešto što nam poredstoji", kaže Odalović.

Odalović je naglasio da prisustvo eksperata iz različitih oblasti i institucija garantuju da će ova lokacija biti vrlo dobro i kvalitetno obrađena, dodavši da je satelitski snimak mnogo pomogao u lociranju ove lokacije i da se uskoro očekuju i aktivnosti Prištine u potrazi za grobnicama na Kosovu.

"Želim da istaknem očekivanja da će i Priština imati u ovom periodu neposredne aktivnosti na lokacijama koje su od naših interesa. Danas ćemo imati ad hok sastanak radne grupe gde ćemo se dogovoriti da li će biti konkretnih aktivnosti, ali moramo imati na umu da porodice i jedne i druge od nas očekuju mnogo više od onoga što radimo, a mi smo limitirani u nedostatku novih informacija o lokacijama koje bi trebalo da potražimo", rekao je Odalović.

Istraživanje masovnih grobnica i potraga za nestalima je, po rečima šefa prištinske delegacije Ibrahima Makolija, posao na kojem će zajedno raditi i koji je u interesu svih.

Na pitanje da li se uskoro očekuju slična istraživanja na nekom lokalitetu na Kosovu, on rekao da postoje lokaliteti na Kosovu koji se stalno traže i to se radi na osnovu informacija koje dobijaju od svedoka, ali i na zahteve Komisije za nestala lica iz Srbije. "Tokom 2020. godine, bez obzira na situacija sa korona virusom, pronađeno je na lokalitetima koja se istražuju na Kosovu devet osoba za koje se još ne zna koje su nacionalnosti. U narednom periodu istražićemo pet lokacija na Kosovu, a na osnovu informacija koje smo dobili iz Beograda, posetili smo nekoliko lokacija na Kosovu i one su sada u nadležnosti odeljenja za ratne zločine. Kada budemo dobili odobrenje od tužilaštva, mi ćemo početi da radimo na pronalaženju lica, jer imamo još preko 1.600 lica za kojima tragamo i to je proces na kojem moramo da se stalno angažujemo kako bi otkrili njihovu sudbinu", rekao je Makoli. (kraj) vbr/js/dpv

Share: