Monopol Pinka!

12:48 03. 10. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Demokratska stranka traži od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da spreči protivzakonito zauzimanje i stvaranje monopola u medijskom prostoru, ukazujući na tvrdnje vlanika "Pinka" Željka Mitrovića o gledanosti tv kanala njegove kompanije!

"Zakonom o javnom informisanju izričito je zabranjeno objedinjavanje osnivačkih ili upravljačkih prava nad medijima, ukoliko je zbirni udeo u gledanosti veći od 35 odsto, a prema tvrdnjama samog Mitrovića, njegova televizija s više desetina kanala upravo ima veći udeo u gledanosti od zakonom dozvoljenog", navodi se u saopštenju Odbora za informisanje DS-a.

"Pokretanje novog kanala pod nazivom RED TV mora da pokrene i REM koji ima obavezu da bez odlaganja proveri stvarno učešće Mitrovićeve televizije u gledanosti i ako se ispostavi da su navodi Pinka tačni, preduzme zakonom propisane mere za sprečavanje monopola i zaštitu javnog interesa u oblasti informisanja" ističu u DS-u, a od REM-a očekuju da obavesti javnost o rezultatima provere, odnosno o stvarnom učešću Pink kanala u ukupnoj gledanosti u Srbiji.

Odbor DS-a ukazuje na to da Zakon zabranjuje prekomerno učešće jednom emiteru, a ne jednom kanalu, uz ocenu da nezavisno regulatorno telo ni u jednoj uređenoj državi ne bi dozvolilo monopolizaciju medijskog prostora, čak ni u slučaju da se to pokuša prikriti tako što se sedište medija fiktivno vodi u inostranstvu, a program emituju po Konvenciji o prekograničnoj televiziji.

"Činjenica da su programi Pinka već naneli nemerljivu štetu u oblasti kulture i javnog informisanja u Srbiji nameće dodatnu obavezu svima kojima je stalo do demokratskog poretka i javnog interesa da spreče protivzakonitu koncentraciju medijske moći u rukama Željka Mitrovića i njegove televizije", saopštava DS. (kraj) vip/nm

Share: