S predsednikom biramo i Parlament?

12:36 11. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da, zajedno s predsednikčkim, budu održani i vanredni parlamenarni izbori, "a da li će ih biti, to će tek da se vidi"!

"Da li ćemo imati neke druge izbore, to ćemo da vidimo, i ko će ih bojkotovati ili ne", rekao je Vučić novinarima posle zatvaranja manifestacije "Dečja nedelja".

Vučić kaže da istraživanje koje je završeno pre četiri dana - ne precizirajući čije - pokazuje da nijedna od tih opozicionih stranaka "koje se busaju" da su jake, ne bi ušle u Parlament, "i pored sve medijske podrške koju imaju".

"Suština je u tome ko će biti opozicija. Ja verujem da ćete u najkraćem mogućem periodu moći to da vidite", objasnio je Vučić, uz opasku da vidi da i u opoziciji postoje ljudi "koji bi odgovornije da se ponašaju", ali ih u tom pokušaju sprečavaju oni u njihovim redovima koji imaju "tajkunsku moć".

Ocenjuje da se takvi nadaju da će, umesto izbora, "za koje znaju da na njima nemaju šanse, jer ih narod neće, na najjgori i najprljaviji način da obave njihov posao, da zauzmu neku zgradu institucija".

Naglašavajući da političke protivnike danas gotovo ni ne pominje, Vučić ponavlja da je svakog dana izložen najgoroj političkoj kampanji preko njihovih medija, "s najbrutalnijim mogućim lažima o članovima porodice, pa čak i onim najmlađim".

Odgovarajući na pitanje o poseti predstavnika Evropske unije za pregovore o Kosovu Miroslava Lajčaka, Vučić ističe da očekuje dobre i otvorene razgovore, ali da se nada da će EU dobro razumeti da neko ne može da potpiše sporazum pod njenim okriljem, a zatim da donosi deklaracije i rezolucije kojima se ne prihvata formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je siguran da pozicija Lajčaka nije laka, jer je suština u tome da svi očekuju da neko "pritisne" Srbiju da kaže da će potpisati sve predloženo, uključujući i nezavisnost Kosova.

"Očekujem u budućnosti, ne od Lajčaka, nego od veće države, da kažu da ako to prihvatim onda sam veći demokrata, a ako ne onda autokrata i diktator", procenjuje predsednik.

Vučić upozorava da za tako nešto u njegovo rušenje nije dovoljno uložiti 100 miliona (evra ili dolara), nego mnogo više.

"Neki su milione laži plasirali, ali nije vredelo. Narod razume posvećenost i marljivost, razume ko su oni koji rade u njegovom najboljem interesu", veruje Vučić. (kraj) lj/dal/nm

Share: