Reformisati UN i SZO

16:35 12. 11. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je neophodna reforma Ujedinjenih nacija, kako to ključno međunarodno telo ne bi postalo irelevantno.

Jeremić je na međunarodnom panelu "Multilateralizam i koga se to tiče" istakao da su Ujedinjene nacije izuzetno važne za Srbiju zbog činjenice da će Savet bezbednosti odlučivati o konačnom statusu Kosova i Metohije, ali je ukazao da svetska organizacija danas nije u dobrom stanju.

On je ocenio da je neophodno reformisati i druga multilateralna tela, poput Svetske zdravstvene organizacije, koja se suočila sa velikim problemima od izbijanja pandemije virusa korona.

Panel je organizovan u okviru godišnje konferencije "Medej toks", koja se održava u Maroku, ali je diskusija ove godine zbog pandemije virusa korona održana putem video konferencijske veze, saopštila je Narodna stranka.

Pored Jeremića, na panelu su učestvovali i dekan Ruske državne diplomatske škole Univerziteta u Moskvi Mihail Troicki, bivši ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Balaš i Jašar Jakis, kao i spoljnopolitički savetnik Džoa Bajdena u nedavo završenoj izbornoj kampanji Mark Elenbogen. (kraj) is/dpv

Share: