Nemate boljeg prijatelja

21:32 02. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Srbija danas nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri i naglasio da je u američkom interesu da Srbije postane do kraja napredna i demokratska zemlja, otvorena za različitia mišljenja i uverenja, koja daje puni doprinos miru i stabilnosti u regionu i šire.

On je na prijemu povodom 4.jula, Dana nezavisnosti SAD, poručio da Amerika želi da Srbija zauzme svoje mesto koje joj pripada u evropskoj porodici.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih najviših državnih funkcionera, predstavnika civilnog društva i diplomatskog kora, Godfri je naglasio da SAD od 2001.godine rade sa lokalnim partnerima da bi pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj članstva u Evropskoj uniji.

Srbiju ove godine očekuju brojni izazovi, ali sam siguran da imate snage da ih prebrodite, ocenio je američki ambasador i dodao da je njegova dužnost da podrži te napore.

On je podsetio da su SAD pre 140 godina, potpisivanjem sporazuma o uvozu šljiva, a potom i trgovinskih i konzularnih sporazuma sa Srbijom, priznale njenu nezavisnost od Otomanskog carstva.Partnerstvo i odnosi su cvetali, imigranti iz Srbije su doprineli veličini Amerike, poput eminentnih umova Nikole Tesle i Mihajla Pupina, bili smo saveznici u dva svetska rada, dok su u eri Hladnog rata uspostavljene duboke kulturne veze, istakao je Godrfi.

Neće vas iznenaditi ako kažem da na devedesete gledam kao na skretanje sa pravog puta naših odnosa, ali u protekle dve decenije oni ponovo cvetaju, naglasio je američki ambasador.

Američke firme investiraju ovde, a više od 260 građana Srbije je učestvovalo u našim programima razmene, rekao je Godfri i predočio da su SAD od 2001.godine do danas pomogle Srbiji sa milijardu dolara. (kraj) def/dpv

Share: