Samit EU - Zapadni Balkan

08:23 06. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Prvi samit država članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana danas se održava u regionu, u Tirani, a samitu posle nekoliko dana neizvesnosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Činjenicu da se samit održava u jednoj od zemalja regiona, u EU vide kao priliku da se potvrdi važnost strateškog partnerstva EU i regiona sa jasnom evropskom perspektivom.

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Tema će biti i negativni efekti ukrajinske krize na energetiku i sigurnost hrane na Zapadnom Balkanu, ali i načini kako produbiti političku saradnju i političko angažovanje, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Zvaničnici EU ukazali su da će održavanje samita u regionu pokazati novi dinamizam u odnosu sa Unijom, najavljujući da će naredne nedelje biti održan sastanak ministara inostranih poslova EU na temu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu i viznu liberalizaciju za Kosovo.

Na samitu u Tirani biće potpisana i deklaracija između operatora EU i zemalja regiona o smanjenju troškova rominga, koja bi trebalo da stupi na snagu 1. oktobra 2023. godine, dok bi se do proleća nastavili razgovori o daljem smanjenju tarifa rominga za period od 2023. do 2027. godine.

Prema objašnjenju, radi se o sporazumu na dobrovoljnoj bazi između operatora.

Za samit je pripremljena u završna Deklaracija, koja naglašava važnosti usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i sankcijama prema Rusiji.

Većina partnera na Zapadnom Balkanu dnevno pokazuju svoju posvećenost tome, dok tekst ohrabruje one koji to još nisu učinili, da se pridruže. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: