Zahtev za mere protiv Srbije

12:25 27. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Više zemlja članica Evropske unije (EU) traži uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na severu Kosovu, gde je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju kada je ubijen jedan policajac, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, u utorak uveče je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU gde se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu, u svetlu napada 24. septembra u Banjskoj.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na tom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da treba da se preduzmu mere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja na teritoriju Kosova koje je pronađeno tokom policijske akcije.

"Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru", rekao je izvor iz EU.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Zemlje članice su sastanku osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak, spomenuli su da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima "balans" u pristupu Kosovu i Srbiji.

Prema navodima RSE, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.

Lajčak namerava da u narednim danima poseti Prištinu, mada se i dalje radi na modalitetima te posete, piše RSE i dodaje da Lajčak, kako se saznaje, neće sam posetiti Prištinu već će sa sobom najverovatnije imati i delegaciju predstavnika iz ključnih EU država koje su uključene u proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije. (kraj) vbr/mk

Share: