Sećanje na Dada Đurića

23:11 27. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Podgorica - Novembar je u Narodnom muzeju Crne Gore posvećen Dadu Đuriću i na stranicama Muzeja, na društvenim mrežama predstavljen je deo njegovih radova, rekla je direktorka Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović koja je danas na Košćelima kod Cetinja položila cveće na grob velikana crnogorske i svetske umetnosti 20. veka, prenosi RTCG.

Umetnički muzej će u narednoj godini početi rad na monografskoj studiji posvećenoj Dadovom delu, rekla je Miranović.

Dela Dada Đurića se nalaze u mnogim svetskim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Mada je veći deo života proveo u Parizu, rodna Crna Gora predstavljala je njegovo izvorište.

"Čitavo moje slikarstvo je izvađeno iz Crne Gore kao kad čovek izvadi draču iz tabana ili iz ruke", podseća Miranović na reči Đurića.

Dado Đurić je rođen 4. oktobra 1933. godine na Cetinju. Godine 1944, nakon majčine smrti, prihvatio ga ujak, takođe slikar, pa je život nastavio u Ljubljani. Umetničku školu završio je u Herceg Novom 1952. godine, a potom Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Nakon studija, avgusta 1956. godine, otišao je u Pariz, a zatim se trajno nastanio u Eruvalu (Normandija). Bio je predstavnik Crne Gore na 53. Venecijanskom bijenalu 2009. godine. (kraj) vbr/js/dpv

Share: