NATO širi krizu u Aziji

15:00 12. 10. 2021. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Posle povlačenja iz Avganistana, NATO teži tome da premesti svoje snage u druge delove Azije i tamo preusmeri avganistanske izbeglice, kao i da izazovu nove napetosti i destabilizuju situaciju, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Na žalost, geopolitička situacija u regionu nije postala jednostavnija, nije došlo do uspostavljanja sveobuhvatne multilateralne saradnje i integracije. Vidimo pokušaje da se ‘podigne nivo napetosti’, destabilizuju postojeći mehanizmi međudržavne saradnje. Svoj doprinos daju i ekskluzivne strukture ograničenog formata i vojni blokovi zasnovani na logici hladnog rata i politike obuzdavanja “, rekao je Lavrov.

Kako prenosi Sputnjik, on je u Nursultanu, gde učestvuje na sastanku šefova diplomatija država-članica Saveta za saradnju i poverenje u Aziji, rekao da NATO teži da posle Avganistana premesti svoje snage u druge zone regiona, bilo da se radi o centralnoj, južnoj ili jugoistočnoj Aziji i da u te regione usmeri avganistanske izbeglice. (kraj) dar/dj

Share: