Sahranjen episkop Atanasije

15:49 06. 03. 2021. FoNet | Vera Barišić

TREBINJE - Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš u Trebinju.

Prethodno je ispred Sabornog hrama u Trebinju služena liturgija i opelo, a potom je ulicama Trebinja ka manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka, prenela je RTRS agenciju Srna.

U povorci su, između ostalih, bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri u vladama Republike Srpske i Crne Gore, mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vernika.

Kovčeg sa telom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije je u pismu, koje je pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio da su tamo gde je bio vladika Atanasije bili i sveti oci i učitelji Crkve, "Hristos raspeti i vaskrsli, čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji", saopštila je SPC.

"Vi Hercegovci, deco Svetog Save, to znate bolje od svih nas šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu otadžbinu. Znaju to, ne manje, i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi", istakao je patrijarh.

On je istakao da je vladika Atanasije, uz svete Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac.

"Danas svi zajedno možemo da posvedočimo rečima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio; veru si održao. Sada te čeka venac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija", naveo je patrijarh.

Umirovljeni episkop Atanasije umro je 4. marta u Trebinju. Lečen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je povodom smrti episkopa Atanasija proglašena dvodnevna žalost. (kraj) vbr/dpv

Share: