Testirano dve trećine Slovaka

20:27 02. 11. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BRATISLAVA - Više od 3,6 miliona Slovaka, što je oko dve trećine ukupne populacije, testirano je tokom vikenda na korona virus, a 1,06 odsto ih je bilo pozitivno, izjavio je slovački premijer Igor Matovič.

Ukupno 38 359 ljudi, odnosno 1,06 odsto, bilo je pozitivno na korona virus i moraju u karantin.

Projekat masovnog testiranja je pokušaj mnogih zemalja da nađu način i uspore širenje korona virusa kako bi se izbeglo preopterećenje zdravstvenog sistema.

"Duboko verujem da će ovo rešenje funkcionisati u Slovačkoj, ako oni koji su negativni nastave da se ponašaju odgovorno, a oni koji su pozitivni ostanu u karantinu sa svojim porodicama", rekao je slovački premijer, koji je forsirao projekat testiranja da bi se usporilo širenje korona virusa i izbeglo zatvaranje zemlje.

Matrovič je bio izložen kritikama stručnjaka što su korišćeni takozvani antigenski testovi koji su brži, ali manje precizni od laboratorijskih PCR testova, a on je uzvratio da je toga svestan, ali da je Vlada smatrala kako bi i polovičan uspeh koristio u otkrivanju zaraženih.

Slovačka je, u poređenju s drugim delovima Evrope, registrovala relativno mali broj slučajeva kovida-19 od početka pandemije u martu, ali je broj zaraženih porastao proteklih sedmica, pa je Vlada upozorila da bi bolnice mogle da budu preopterećene.

Po ukupnom broju registrovanih slučajeva zaraze, Slovačka je na 68. mestu u svetu, a po broju ukupno testiranih u odnosu na milion stanovnika na 74. mestu (kraj) vip/nm

Share: